Top 20 Seo interview questions and answers for experienced 2017

seo interview questions and answers


1 – What do you know about SEO ? please define it ?

Answer – SEO means search engine optimization and it is the process of improving rank of our web pages higher in search engines for given search terms or keywords.

2 – How you will divide this task or how many types of this ?

Answer – It is of two types mainly.

A – On page optimization

B – Off page optimization or link building or back links creation

3 – What are the seo activities list you will do if i give you new website for optimization?

Answer – I will perform all the must have activities like:

A – Keyword research to find search term with low competition and high traffic keywords.

B – On page optimization of our found on our web pages to make them search friendly.

C – I will create quality back links or link building for off page optimization.

D – I will do social media optimization to improve social signals and getting social media traffic.

4 – How you will start keyword research? which tool you would use for doing it ?

Answer – I will use Google webmaster tool first for keyword research and use filter available in the tool as per the need like choosing country or finding negative keywords etc.

5 – Please tell me must to do on page optimization activities in websites?

Answer – There are so many on page activities which you should use.

A – Apply keyword in Meta title and description and title of the page.

B – Use keyword in H1 / H2 tags and highlight it using Bold / Italic / Underlined.

6 – Which are the trending link building techniques you will follow?

Answer – I will do social bookmarking, guest posting, blog commenting, profile link creation, PDF document sharing files and classified ad posting also.

7 – How you will check the quality of back links which you will create?

Answer – I will check the domain / page authority, relativity and do follow or no follow and the anchor text used for creating it.

8 – Difference between do follow and no follow links? which one is necessary?

Answer – Do follow means when link juice passes and no follow means when link juice doesn’t pass. Both are necessary for doing natural link building.



9 – How to check penalized or banned websites ?

Answer – When we search the name of website without www. or extension like .com or any other then if website appears in search then its not penalized nor banned and if we don’t find it then it may be penalized or banned.

10 – How you will save your client’s websites from penalization or to be banned?

Answer – I will avoid any kind of over optimization or black hat seo or unnatural methods for creating back links.



More seo interview questions and answers

11 – How you will save your website from harmful back links?

Answer – I will use Disavow tool to request Google to not consider any back links from penalized or banned websites.

12 – What are some external but important factors which affects ranking?

Answer – These factors are bounce rate, page views per visit, time spent on the site and returning visitors.

13 – What are the signs of overall good performance of website which search engine loves?

Answers – returning visitors, good conversion rate and click through rate and socially share or not.

14 – What content strategy you will apply to add more quality in your website?

Answers – Content must have quality information, good structured and properly inter linked from related pages and use of eye catching images for grabbing attention.

15 – How you will observe to find problem why website is not ranking?

Answer – I will check any kind of over optimization like over use of same anchor text, so many backlinks from penalized websites or same type of link building method every time or too many back links in less time etc.

16 – What are the difference between SEO and SEM ?

Answer –

A – SEO – Improving rank of web pages naturally for a keyword.

B – SEM – When we buy paid traffic or paid listing in any search engine.

17 – Which are popular websites you will use for social media optimization?

Answer – Facebook, Twitter, Google plus, Linked in, Pinterest, Plurk, Instagram, You tube etc.

18 – Which are the free tools available you use for search engine optimization?

Answer – Google webmaster tools, Ubersuggest.org, Ahrefs, open link profiler, drop my link etc.

19 – Does inter linking important for seo and how you will do it in better way?

Answer – Yes it helps in passing link juice and increasing page views also. We will use different anchor text every time for doing it and will make our web pages do follow so link juice can be passed.

20 – What are main strategies you will follow for effective content marketing?

Answer – I will use info graphic submission, free file sharing sites list, video creation and submission etc.

We know these above information is useful but with this you must read some useful best one line thoughts on success so you can motivate yourself and can gain confidence for any tough task also.

I hope these seo interview questions and answers will be useful for employer and job seeker also, if you have any other query related here shared seo interview questions and answers please comment below to ask. Thanks.


Seo interview questions and answers pdf download

1 Komentar untuk "Top 20 Seo interview questions and answers for experienced 2017"

Great collection of question and answers thank you for sharing. Digital Marketing Course Online

Labels

Back To Top